Allt om de vanligaste mörkerhjälpmedel som finns för jakt

På denna sidan kommer vi fördjupa oss inom vilka mörkerhjälpmedel som finns. Nattjakt på vildsvin har blivit allt mer populärt, framför allt på åtel, men en lyckad jakt börjar med rätt hjälpmedel. Även vid övrig jakt är utrustningen a och o. Urtagning, flådd och eftersök behövs ibland göras i mörka förhållande. Vid inventering kan mörkerhjälpmedel vara effektiva eftersom de flesta av våra djurarter främst är aktiva på natten. 
natt med måne

Nattkikare

En nattkikare kan vara ett effektivt hjälpmedel för att upptäcka vilt under dygnets mörka timmar. Det är dessutom smidigt att kunna spana med en kikare istället för att hela tiden behöva titta igenom vapnets sikte. Kikarna kan delas in i tre kategorier beroende på konstruktion, monokulär, binokulär och så kallade goggles. Goggles kommer inte avhandlas mer här utan de används främst i militära eller polisiära sammanhang. En monokulär är en kikare där det bara finns ett okulär, det vill säga du tittar bara med ett öga. Dessa modeller är generellt billigare eftersom konstruktionen är enklare. Med en binokulär kikare tittar du igenom optiken med båda ögon. Detta ger oftast en bättre överblick, djup och detaljer. Jämfört med monokulär är binokulär generellt dyrare. 
Många kikare har inbyggda avståndsmätare något som kan vara ett väldigt effektivt hjälpmedel. På en åtelplats är ofta avstånden kända men kikaren kan ju användas till fler jaktformer. 
Det finns två olika tekniker som används i nattkikare. Det är den digitala mörkertekniken som förstärker omgivningens ljus och termiska kameror. 
En digital mörkerkikare tar in och förstärker omgivningens ljus. Nackdelen är att om det inte finns något ljus att förstärka så kan brukaren inte se i mörker. Det är väldigt sällan det inte är något ljus alls men det kan ibland vara svårt att se i en tät skog utan månljus. För att avhjälpa detta har vissa kikare en inbyggd IR-lampa som kan lysa upp omgivningen med osynligt ljus som bara kan uppfattas genom kikaren. IR-lampor kan även köpas lösa och monteras antigen på vapnet eller på åtelplatsen. 
En termisk kikare använder sig av omgivningens värmesignatur. Genom att analysera terrängen och jämföra objekts relativa temperaturskillnad kan kikaren måla upp omgivningen i totalt mörker. Med denna teknik kan viltet upptäckas tidigt även om det är helt stilla. Du som brukare får snabbt en överblick över terrängen och ser om det finns något levande i närheten. Kikaren kan med fördel även användas dagtid för att upptäcka djur. Nackdelen är att det ibland kan vara svårt att urskilja vad som är framför och bakom objektet du tittar på. Vidare finns risken att andra, ännu varmare objekt, tar fokus. 
kikare

Nattsikte

Precis som kikarna kan jägaren välja att använda sig av två olika tekniker, digitalt mörkersikte eller termiska sikten. Generellt kostar digitala mörkersikten mindre än termiska varför dessa kan vara en bra instegsteknik för den som vill testa att jaga på natten.
Det finns två olika modeller när det gäller sikten, de som är hela sikten och de som kan användas som clip-on på ditt ordinarie sikte. Båda typer finns att köpa både med mörkerteknik och termiska kameror. Beroende jägarens krav kan det finnas användning för båda typer. Ett termiskt sikte får bara användas på nattjakt på vildsvin och i viss mån under skyddsjakt. Du är alltså lite låst med denna typ av sikte. Med ett clip-on kan du växla användningsområde beroende på jaktform. De digitala mörkersiktena har ofta ett läge för dagsljus. Dessa är således mer mångsidiga och kan användas dygnet runt, något som också är tillåtet. Nackdelen är att de äter batteri så ha med dig extra batteripack om du ska jaga länge.
De allra flesta nattsikten har även en inspelningsfunktion. Något som kan vara kul att använda sig av. Både för att visa jaktkamraterna men också för att i lugn och ro utvärdera sina skott. För den som vill spela in genom sitt ordinarie analoga sikte finns det även så kallade shotcams att köpa.
kikarsikte

Lampor

Att ha med sig en rejäl och pålitlig lampa under jakten är a och o. Framför allt under jakt nattetid är det viktigt att ha en bra lampa. Ibland går det snabbt när det skymmer och helt plötsligt står man där i mörkret och ska hitta viltet. Det är inte ovanligt att djuret springer 50-100 meter när det skjutits, även vid bra träff. Urtagning och flådd görs också bäst i bra ljus. Synd att förstöra bra kött och kanske ett bra skinn för att lampan är dålig. 
Ficklampa är bra att ha med sig och kan lätt packas ner både i jackan och väskan. Ett måste att alltid ha med sig.
Pannlampor är det mest effektiva om man vill kunna arbeta med båda händer samtidigt. 
Vapenlampor monteras på vapnet och är extra smidigt vid eftersök. 
IR-lampor lyser upp omgivningen i osynligt ljus som endast kan ses genom en mörkerkikare. Lampan kan monteras på vapnet för att förstärka ett mörkersikte eller monteras på en åtelplats för att konstant lysa upp den. 
Ficklampa